Close

Kompressionsstrumpor

Paragraphs

Det är skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Stödstrumpor är avsedda för ”friska” ben och kompressionsstrumpor för ”sjuka” ben.

För många som har haft en blodpropp i venerna (ventrombos) ingår kompressionsstrumpor som en del av behandlingen som läkaren ordinerar. Kompressionsstrumpor är vanligen elastiska knähöga strumpor med två syften:

 1. minska smärta och svullnad efter en blodpropp
 2. förebygga utveckling av bestående besvär i benet t.ex. åderbråck och venösa bensår.
   

Läkaren eller annan sjukvårdspersonal kommer att instruera dig i hur du ska använda kompressionsstrumporna. Särskilda åtgärder måste vidtas för strumporna. 
Om du redan har fått kompressionsstrumpor hittar du instruktioner och råd här: 

Börja använda kompressionsstrumporna inom 3 veckor efter diagnosen

Du måste påbörja användningen av dina kompressionsstrumpor inom 3 veckor från det att diagnosen på blodpropp i venen blivit ställd. Kompressionsstrumporna hjälper cirkulationen i det venösa systemet genom att pressa samman benet och trycka blodet i riktning mot hjärtat.

Använd kompressionsstrumpor i 2 år efter en blodpropp, från morgon till sängdags

Obehag som orsakas av en blodpropp i venerna (ventrombos) kan uppträda lång tid efter att blodproppen inträffade. Kompressionsstrumpor kan minska risken för sena komplikationer. Därför är det viktigt att du har på dig strumporna varje dag, från det att du stiger upp till du går och lägger dig. För att utnyttja den förebyggande effekten av kompressionsstrumporna fullt ut måste du använda dem varje dag i 2 års tid efter blodproppen.

Så här tar du på dig kompressionsstrumpor

Det är normalt att kompressionsstrumpor är trånga och ganska svåra att ta på sig. Så ta tid på dig att ta på dem ordentligt, eftersom kompressionsstrumporna kan hjälpa till att minska din risk för bestående besvär. Använd gummihandskar som hjälp, se bilden nedan.

 1. Använd gummihandskar som hjälp och tänk på att vassa naglar eller ringar med skarpa kanter kan skada strumpan.
 2. Ta på strumporna direkt på morgonen innan dina ben börjar bli svullna. Kom ihåg att huden måste vara torr.
 3. Ta försiktigt på strumpan från tå till häl. Säkerställ att fotdelen är rätt placerad, Det får inte finnas några veck.
 4. Säkerställ att strumpan sitter jämnt fördelad över hela underbenet. Dra inte i strumpan eftersom elasticiteten då kan skadas. Tryck istället strumpan mot knäet med raka händer.
 5. Vid hellånga strumpor som täcker hela benet ska strumporna fördelas jämnt över låren; använd alltid handskarna.

Om strumpan kommer för långt upp ska du inte rulla eller vika den övre, för långa strumpdelen. Tryck istället ner strumpan med raka händer och se till att den sitter jämnt fördelad över benet.

Så här ska en kompressionsstrumpa eller en hellång strumpa sitta

 • De knähöga strumporna ska sluta strax under knäet och kanten får inte skära in i knävecket baktill.
 • Lårhöga strumpor ska nå precis över mitten av låret.
 • Hos strumpor avsedda för ljumsken samt hellånga strumpor måste den åtsittande delen av strumpan nå ända upp till ljumsken. 

Så här tar du av dig kompressionsstrumpor

Ta tag i den övre delen av strumpan och kasa ner strumpan hela vägen till hälen. Ta av strumpan genom att trycka den över hälen med hjälp av handflatan. Kom ihåg att använda gummihandskarna som hjälp. 

Tänk på att kompressionsstrumpor kan göra huden torr. Om du behöver smörja in benen med fuktkräm ska du göra det på kvällen när du tagit av kompressionsstrumporna, så att krämen inte fastnar i strumporna.

Så här tvättar du dina kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumporna måste tvättas varje dag för att behålla sin elasticitet. Du kan tvätta strumporna för hand i ljummet vatten och ett milt tvättmedel. De kan också tvättas med ett milt tvättmedel i 40 grader i tvättmaskinen.  Använd aldrig mjuksköljningsmedel. Använd aldrig torktumlare. Torka strumporna genom att lägga dem mellan två handdukar och trycka ut vattnet. Vrid inte. Häng dem därefter att torka på en luftig plats, men inte i direkt solljus.

Byt ut kompressionsstrumporna var sjätte månad.

En kompressionsstrumpa är tillverkad för att kunna hålla rätt tryck i 6 månader. Kom ihåg att det måste tas nya mått på dig för kompressionsstrumporna varje gång du beställer nya.