Close

Vad är blodpropp i venerna (ventrombos)?

Paragraphs

En blodpropp i venerna stänger av blodflödet.

En blodpropp i venerna är ett blodkoagel i de djupa venerna (blodkärlen) som leder tillbaka blodet i kroppen till hjärtat. De största venerna finns i de djupa musklerna i armarna, benen och bäckenet.

Om du får en blodpropp i någon av de djupa venerna kan blodproppen minska eller helt stoppa blodflödet. Blodet kan då inte flyta tillbaka till hjärtat på normalt sätt och kommer att dämmas upp. Därför kan vävnaden i området svullna, bli röd och göra ont. En blodpropp i en av de stora venerna kan lossna och gå in i lungcirkulationen. Om det sitter en blodpropp i lungorna kan blodförsörjningen till en del av lungorna vara helt eller delvis blockerad. 

Det vanligaste är blodproppar i benen 

Den vanligaste formen av blodproppar i venerna är blodpropp i benet. I vissa fall kan emellertid en blodpropp lossna och följa med blodcirkulationen till lungorna där den fastnar på nytt. Detta är en blodpropp i lungorna och det kan vara allvarligt. 

Om det finns misstanke om att du har en blodpropp i venerna kommer läkaren att undersöka dig ytterligare för att kunna ställa diagnos. Om undersökningen visar att du har en blodpropp i venerna kommer du att få en behandling som förtunnar blodet och hindrar blodproppen från att vidareutvecklas. 

Skillnaden mellan en blodpropp i venerna och en blodpropp i artärerna

En blodpropp i venerna (ventrombos) hindrar blodflödet tillbaka till hjärtat, och en blodpropp i artärerna (artärtrombos) hindrar blodflödet i blodkärlen för den särskilda del av kroppen där proppen sitter.

Blodproppar i venerna  och artärerna  kan uppträda i alla blodkärl i kroppen, men de ger olika symtom. Blodpropp i venerna förekommer oftast i benen, medan blodproppar i artärerna  oftast uppträder i hjärtat eller hjärnan.